Život bez smiechu nie je život... (autor neznámý)

"Vy jste sůl země."

13. 9. 2013 20:30
Rubrika: Nezařazené

Bývalý režim se na našem národě opravdu podepsal. Jako občanka nejateističtější země bych se tedy asi neměla divit tomu, co se nám někteří profesoři na školách snaží vtlouct do hlavy, ale některé jejich poznámky mě vskutku dokážou vytočit. V hodině SZ, ZSV, OSV nebo jak tomu říká každá jiná škola, se nám profesor při probírání křesťanství snažil vysvětlit, proč Římané pronásledovali první křesťany: 

"Římané neměli nic proti křesťanům a jejich víře, jim nevadilo koho vyznávali, bylo to svobodné. Ale když křesťané nedodržovali některá římská pravidla, není divu. Například na protest jako takoví buřiči proti císaři a jeho náboženství  neplatili daně nebo popuzovali lidi proti císaři, pak je museli chytit, aby se proti němu nakonec nevzbouřil celý Řím. Neplatit daně, to by chtěl každý."

Samozřejmě jsem si vzpomněla na to, co se píše: "Když přišli do Kafarnaum, přistoupili k Petrovi výběrčí chrámové daně a řekli: "Váš Mistr neplatí chrámovou daň?" On řekl: "Platí!" Když přišel domů, ještě než promluvil, řekl mu Ježíš: "Co myslíš, Šimone, od koho vybírají pozemští králové poplatky a daně? Od svých synů nebo od cizích lidí?" Když odpověděl: "Od cizích," pravil mu Ježíš: "Synové jsou tedy svobodni. Ale abychom je nepohoršili, jdi k moři a hoď udici; vytáhni rybu, která se první chytí, otevři jí ústa a najdeš peníz; ten vezmi a dej jim za mne i za sebe."

Matouš 17,24-27

A aby toho nebylo málo, jedna profesorka má různé narážky typu: "Co vy ta Svatá Trojice tam vzadu, neruším vás?"

Vzpomínám si, co mi jednou řekla jedna sestra: "Píše se: "Vy jste sůl země." Víš co to znamená? Křesťané jsou tou solí, takže jich musí být tak akorát. Třeba brambory, když jsou málo posolené, jsou plané a nejsou dobré, ale když je soli zase moc, tak taky nejsou dobré. My křesťané jsme jako ta sůl, nikdy nás nebude málo, protože by něco světu chybělo, ale nemůže nás být ani moc, protože to by zase "škodilo", vždycky by se to nějak zvrtlo. Proto nás je a musí být tak akorát, aby to mělo ten správný smysl. Ne nadarmo se píše: "Vy jste světlo světa." :D "

Toto vysvětlení se mi strašně zalíbilo a vždycky, když mám touhu představit si celý svět plný dobrých křesťanů (včetně profesorů samozřejmě), pak si na tohle vzpomenu. Přesoleno bude až v nebi! :)

 

Zobrazeno 1516×

Komentáře

katherina

Maruško, super článek. Líbí se mi jak svět přirovnáváš k bramborám. Máš hluboké myšlenky. Díky ti za ně.

Fifi

To přirovnání k bramborám svádí k úvaze, že veškerá naše evangelizace je zbytečná, protože křesťanů bude stejně pořád "ani málo ani moc, tj. přesně akorát".

Mariettka

katherina: Moc děkuji, ale to přirovnání mi řekla ta sestra :)
Fifi: Možná to tak může vyznít, ale dle mého názoru my nemůžeme přesně poznat, kdy je to "tak akorát", proto se musíme stále snažit evangelizovat. :)

Verkita

Maruško, to je hezké :-)
Děkuji+

Mariettka

děkuju :)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Nuvio